Раздел 7. Няколко съвета за по-добри спомени с видео камерата ви.

 
Първото нещо, което ще ви посъветвам е след като сте закупили избраната камера, да се огледате в магазина и да се снабдите с още няколко важни аксесоари. Задължително трябва да си вземете чантичка, в която да носите камерата. Според това какво предпочитате, чантата може да събира камерата в едно отделение, зарядното в друго, един джоб за няколко касетки, отделение за аксесоари към камерата и други подобни. Разбира се, може да е компактна чантичка, която да събира само камерата, но е задължително да имате такава, ако искате добре да я съхраните. Повечето камери се продават с батерии, които издържат от 60 до 90 минути в зависимост от начина ви на снимане. Инвестирането в допълнителна батерия е повече от добра идея и това може да ви даде свободата цял ден да не се притеснявате кога точно ще свърши батерията. Не забравяйте естествено да си вземете и няколко касетки като внимавате да са от тип подходящ за камерата. На първо време това са необходимите неща, в последствие може да си вземете и други аксесоари от типа на широкоъгълен конвертор, който да ви позволи да снимате по-голямо пространство в стая например, без да се налага да се бутате в стените или по ъглите или пък статив, за който ще установите, че е един много полезен приятел.

Вече сте излезли от магазина и пътувате към дома. Не бързайте да разопаковате камерата в колата или в автобуса, в къщи ще имате достатъчно време да и се нарадвате. След като се приберете извадете камерата от кутията я оставете няколко минути да се аклиматизира, през това време отворете и прочетете колкото можете по-добре инструкцията за експлоатация. Откриването на топлата вода може да е приятно занимание, но използването на топлата вода е още по-приятно или просто казано ще е по-лесно да разберете как се работи с камерата след прочитане на инструкцията, отколкото с натискане на копчетата с цел „я да видим какво става“. Да речем, че вече сте разгледали книжката на камерата и тя вече се е аклиматизирала. Сложете батерията, в която има някакъв малък заряд и с книжката в една ръка се запознавайте с менюто и основните начини за работа. Общо взето, заряда на батерията ще стигне за това. След изтощаването на батерията я сложете на зарядното и оставете една нощ да преседи там независимо от факта, че батерията ще е напълно заредена след около 2 часа (в зависимост от батерията). Това условие е валидно само при първото зареждане. Всички нови камери работя с литиево-йонни батерии, които позволяват заряд и работа по всяко време, независимо от това дали са заредени до край. Има изключения разбира се, когато камерата е комплектована с никел-металхидридна батерия, тогава се препоръчва пълно разреждане и да не се пипа батерията, докато не се зареди напълно, за да се избегне ефекта на "памет за недозареждане".

Вече разполагате със заредена батерия, касетки и сте готов да се впуснете в голямото приключение наречено видео снимане. От вас зависи изцяло качеството на това снимане.

Запомнете: камерата се държи стабилно в ръка и се движи бавно и спокойно. Докато снимате, може да не усещате цялото подскачане и трескаво снимане на какво ли не, но в последствие на телевизора всички тези неща личат и бързо уморяват погледа на зрителя. Камерите имат стабилизатор на картината, бил той електронен или оптичен, и макар тази опция да харчи малко повече ток, съветът ми е дръжте я непрекъснато включена. Камерите са достатъчно малки и леки, за да се държат с една ръка, но самото положение на сгънатата ръка предизвиква умора и тя започва да трепери, затова с другата ръка можете да подпирате лакътя на ръката, с която снимане – все едно сте кръстосали леко ръце.

Повечето камери имат външен дисплей и малък визьор. Външния варира от 2.5 до 3.5 инча като големина и е много удобен за снимане, защото лесно може да промените гледната точка на камерата, без да правите сложни гимнастики. Например, можете да вдигнете ръце над главата (казвам ръце, защото е хубаво за стабилността да придържате камерата с две ръце) и да направите така наречения висок ракурс. Можете и да приклекнете и да свалите камерата почти до земята, за да снимате от нисък ракурс. А също така и цяло движение като тръгнете от долу нагоре с цел да постигнете някой добър ефект например: снимате малкия току що проходил бебок, заставате пред него на една две крачки, и започвате снимката от ниско долу, като показвате крачетата, които пристъпят и се издигате по цялата му височина, като се извисявате над него, проследявате в гръб как върви и пак слизате до долу. Всичко това се прави с плавно движение и удобно хваната камера, за да няма сътресения докато я намествате в ръката си. Друго движение с камерата е правенето на панорама. И тук тя трябва да е бавна и спокойна. Не снимайте веднага. Направете един предварителен оглед през камерата и запомнете пътя, по който се движите, след това повторете движението с включена на запис камера. Не правете дълги панорами. До 120 градуса е напълно достатъчно. 

Както винаги, стремете се тялото да е в удобна поза, за да направите панорамата, без да пристъпяте. В този случай бих препоръчал статив, с помощта на който ще направите перфектната и много филмово изглеждаща панорама. Пак повтарям, не трябва да се бърза и не е желателно да местите вариото напред назад през цялото време. С времето като добиете опит може да използвате едновременно панорамиране и използване на вариото. Разбира се, можете да направите и 360 градусова панорама, направете я със статив, това е неоценим помощник, който не заема чак толкова място, а и повечето добри стативи имат хидравлична глава, която много помага за гладкото движение. Освен това стативите имат и калъф, в който да ги носите спокойно на рамо. Последното което искам да отбележа за външния дисплей е това, че той е доста лаком и хаби бързо батерията. Вътрешният класически дисплей е малък и икономичен. Бива както чернобял, така и цветен. Освен че пестите енергия, самата камера опряна до окото получава допълнителна стабилност. Има възможност за настройка на диоптъра, ако носите очила. Най-важното при него е, че така се съсредоточавате само в сниманото изображение. Затова е хубаво да правите предварителен оглед преди да снимате.

Варио обективът е нещо хубаво, което ни освобождава от нуждата да ходим напред-назад, в зависимост колко искаме да хванем от сниманата част. Аз например, много харесвам шоколад, но ако прекаля после ме боли стомаха. И тук нещата не са по различни, непрекъснатото „помпане” на вариото носи повече негативен, отколкото положителен резултат. Най-добре е да си набележете обекта, който искате да запечатате и да направите едно плавно варио към него като посоката - дали да отдалечите или да приближите си е ваш избор. В единия случай акцентирате на обекта и след това показвате къде е, в другия показвате къде сте и след това акцентирате. Бавното движение е предимство. Някои камери имат двустепенно варио: бързо и бавно. Все пак преценете вие. Аз просто съветвам от моя опит като оператор. Панорама + варио, с което да завършите на някакъв акцент е много добър начин за снимане, но и доста труден, затова е желателно да направите няколко тренировки, освен ако не сте достатъчно запален и да направите монтаж, при който просто да махнете несполучливите опити, както се прави в истинското кино. При камерите вариото бива 2 вида оптично и дигитално. Оптичното е по-доброто, защото представлява променливо движение на група от лещи, които приближават или отдалечават обекта от вас, както това не променя качеството на заснеманата картина. При дигиталното имаме просто влизане навътре в картината, но както, ако вземете чаша с портокалов сок и я разредите с вода, ще получите доста по-безвкусен сок, така и тук ще получите приближаване на обекта, но с доста по-лошо качество. Моят съвет е: избягвайте да използвате този тип варио. Колкото повече приближавате, толкова повече започват да се усещат всички потрепвания и неволни движения, които правите, а използвате ли дигитално варио, то стативът е повече от задължителен.

Когато снимате на закрито използвайте осветление, което при 70% от камерите е вградено. Ако няма такова си купете допълнително. Разбира се, осветлението харчи доста бързо акумулатора на камерата. Не разчитайте на това колко на тъмно може да снима камерата, защото ще загубите голяма част от качеството. Видео камерата обича светлината и когато тя е в достатъчно количество ви се отблагодарява с добра цветна картинка. Когато снимате в стая гледайте да сте с гръб към прозорците, които в случая можете да използвате като източник на светлина. Ако снимате срещу прозореца, то задължително използвайте лампата на камерата (поне за блясъка в очите) и режима backlight (задна светлина), като не обръщате внимание на попрегорения заден план, а гледате лицето да е добре осветено. Същия похват (но без лампата), може да използвате и при ярък слънчев ден, когато слънцето е в гърба на човека, когото снимате и прави един хубав ореол около косата му. С бутона задна светлина можете да изсветлите общо цялата картина и лицето най-вече. 

Понякога решавате да снимате, докато се намирате в колата и сте тръгнали, например, на семеен излет. Първото правило е да не карате и снимате едновременно. Има изключение като всяко нещо, продава се статив с вакуум, който се залепя от вътрешната страна на предното стъкло и можете да нагласите камерата да снима вас или пътя пред вас, или пък какво става на задната седалка. Това е една от добрите маркетингови идеи, с които Samsung разшириха идеите за правене на хубави филмови спомени. Ако снимате децата на задната седалка, то снимайте откъм тавана на купето, за да избегнете прозорците, или пък знаете вече: бутона backlight. Можете да отворите прозореца и да снимате, докато колата се движи (с бавна скорост), като не е нужно да показвате камерата през прозореца и да разчитайте изцяло на външния дисплей. Разбира се, най-добре е по обед в ярък ден да не снимате хора, защото слънцето прави дебели сенки около очите и носа и заснетото изображение не е много хубаво. И последно, но не на последно място - повечето камери имат възможност за ръчни настройки и така сами да определяте каква да бъде осветеността на картинката. Тогава ще трябва да преценявате на око дали изображението ви харесва и какви корекции да направите. Искам в този ред на нещата да се спра на една важна функция – затвора. Колкото е по-бързо движението на затвора толкова повече острота на движещите се предмети имаме. Например, снимането на един футболен мач предполага пускането на по-бърз затвор, с цел топката и играчите да не се размазват по екрана, а да са ясно отчетливи. Иначе рискувате вместо топка, да гледате нещо като дълъг пъпеш.

Малък преговор. За да пестите батерия, изключвайте камерата, когато няма да снимате скоро. След пускането на камерата не натискайте веднага бутона за запис. Огледайте мястото за снимане заемете удобна поза и натиснете запис. След стартирането изчакайте 2 секунди и тогава започнете движението, ако ще има такова. След като завършите снимането, задръжте около две секунди, натиснете стоп и малко след това отпуснете камерата. Ако имате замисъл да правите монтаж си оставяйте и по-дълги опашки, за да хванете най-подходящия момент. Външния голям дисплей или вътрешния? Зависи от вас и от това колко батерии имате. Движенията - бавни и спокойни. Не пипайте с пръсти обектива. Почистването му става със специални комплекти или най-малкото с кърпичка за очила. Стативът е помощник. Чантичката за камерата е незаменим приятел. Не оставяйте камерата на слънце. И не позволявайте дълго време слънцето да грее в обектива. Прочетете упътването за употреба и разгледайте различните снимачни режими. Гарантирам ви, че ако спазвате повечето съвети, снимането ще се превърне в страст за вас.

 


........ ........