Раздел 7. Модели Panasonic и Samsung

 
Май е време да поговорим и за моделите дигитални камери. Всички те работят на Mini DV стандарта. Касетката е малка и това позволява компактност на камерата. Камерите са леки, ергономични и можете да ги държите с една ръка, да командвате вариото и да натискате бутона за запис. По-скъпи са от аналоговите, но все пак това е по-нова технология. Ако се замисля, може да се окажат по-икономични от аналоговите като консуматив. Една Mini DV касетка търпи над 50 записа, сравнено с аналоговата, която е до 5. Така ако имате система за прехвърляне на DVD, например, можете да използвате една касетка многократно. В зависимост от цената камерите имат цифров изход или вход, с който могат да се вържат към персонален компютър и да прехвърлят в него филма, който сте заснели и след това да направите монтаж. Монтирания филм можете да запишете на нова касетка в камерата (ако има вход) и да я съхраните за в бъдеще. Разликата между моделите на Panasonic и Samsung е, че първата фирма предлага за тази цел USB 2, а втората IEEE 1394 (Fire wire). Първата система е много по-разпространена от втората и често не се налага закупуването на допълнителни платки и кабели за компютъра ви, защото всички нови компютри са с вграден USB 2. Други екстри са наличието на дистанционно управление, за да може да управлявате камерата като видео, докато спокойно седите във фотьойла пред телевизора и се наслаждавате на заснетите филмчета. Дистанционното може да се ползва и когато камерата работи, тоест да пускате и спирате камерата, да приближавате или отдалечавате картината с помощта на вариото. Пример: нова година, елха, подаръци, цялото семейство се е събрало и ги отваря. Кой го няма в кадъра? Този, който снима. Сложете камерата на статив в единия ъгъл на стаята, влезте в кадър и я пуснете с дистанционното. Така ще е все едно че ви снима някой друг докато вие се забавлявате.



Модели Panasonic


Ето и няколко едночипови модела на Panasonic, ще започна с най-евтиния.

GS17 добър оптичен зум – 24х, технология за чисти цветове, външен 2.5 инчов дисплей, лесно управление с едно натискане и удобен джойстик, USB 2.

SG21 добър оптичен зум – 24х, технология за чисти цветове, външен 2.5 инчов дисплей, лесно управление с едно натискане и удобен джойстик, USB 2. SD карта за запис на снимките които правите. Размер на снимката 640х480 пиксела. Вградено осветление. Дистанционно с кабел.

GS35 голям оптичен зум – 30х, технология за чисти цветове, външен 2.5 инчов дисплей, лесно управление с едно натискане и удобен джойстик, USB 2 - с технология за сваляне на видео записа в компютъра. SD карта за запис на снимките които правите. Размер на снимката 640х480 пиксела. Вградено осветление. Дистанционно с кабел.

 

 

 

 


3CCD камери Panasonic

 



GS75 оптичен зум – 10х. Технология Crystal Engine. Външен 2.5 инчов дисплей, лесно управление с едно натискане и удобен джойстик, USB 2 - с технология за сваляне на видео записа в компютъра. 

SD карта за запис на снимките които правите. Размер на снимката 1.7 мегапиксела. Дистанционно с кабел. Цветно нощно снимане при 0 лукса осветление. Работа като уеб камера. Връзка с принтер за директен печат. Омекотяване на цвета на човешката кожа. Бърз старт – 1.7 секунди.

 

GS150 Leica Dicomar оптичен зум – 10х. Технология Crystal Engine. Външен 2.5 инчов дисплей, лесно управление с едно натискане и удобен джойстик, USB 2 - с технология за сваляне на видео записа в компютъра. SD карта за запис на снимките които правите. Размер на снимката 2.3 мегапиксела. 

Вградена светкавица. Дистанционно с кабел. Цветно нощно снимане при 0 лукса осветление. Работа като уеб камера. Връзка с принтер за директен печат. Омекотяване на цвета на човешката кожа. Бърз старт – 1.7 секунди. Гнездо за аксесоари. DV вход/изход.

 

 


GS250 Leica Dicomar оптичен зум – 10х. Технология за намаляване на оптичните грешки. Технология Crystal Engine. Усъвършенстван оптичен стабилизатор. Външен 2.5 инчов дисплей, лесно управление с едно натискане и удобен джойстик, USB 2 - с технология за сваляне на видео записа в компютъра. SD карта за запис на снимките които правите. Размер на снимката 3.1 мегапиксела. Вградена светкавица. Дистанционно с кабел. Цветно нощно снимане при 0 лукса осветление. Работа като уеб камера. Връзка с принтер за директен печат. Омекотяване на цвета на човешката кожа. Бърз старт – 1.7 секунди. Гнездо за аксесоари. DV вход/изход. Аналогов вход/изход. Гривна за ръчен фокус.

 

Модели Samsung



Samsung SC-D353 формат Mini DV. Вариообектив - 20х. 2.5 инчов дисплей. Възможност за включване на външен микрофон. Карта MS с възможност за записване на MPEG-4 клип, който да гледате веднага на компютъра си. Опция за снимане в режим 16:9 (резултата се забелязва само на такъв телевизор). Директна връзка с принтер за печат на снимки. Уеб камера посредством USB връзка. IEEE 1394. A/V изход

Samsung SC-D453 формат Mini DV. Ултра компактна камера. Вариообектив -10х. 2.5 инчов дисплей. Възможност за включване на външен микрофон. Карта MS с възможност за записване на MPEG-4 клип, който да гледате веднага на компютъра си. Опция за снимане в режим 16:9 (резултата се забелязва само на такъв телевизор). Директна връзка с принтер за печат на снимки. Уеб камера посредством USB връзка. IEEE 1394. A/V изход. Еднаква е с предходния модел като характеристика, но се отличава с по-компактната си форма и малко тегло.

 

 



Samsung SC-М105S – формат MPEG-4. Уникална компактна видеокамера с вградена памет от 512 мегабайта. Вариообектив -10х. 2 инчов дисплей. Възможност за включване на външен микрофон. Карта MS. Запис на МР3 формат музика на вградената памет или на външната карта, която да слушате със слушалки. Директна връзка с принтер за печат на снимки. A/V вход и изход. 
Камера, която не снима на видеокасета, а използва за целта вградената си памет или външната, която сте сложили. Ограничени сте единствено от големината на паметта или просто казано - голяма карта - много снимане. Предимство – събира се в джоб и веднага можете да видите резултата на компютър и къде да направите бърз монтаж.



Samsung SC-D6040/6050 формат Mini DV. Вариообектив - 10х. 2.5 инчов дисплей. Карта MS с възможност за записване на MPEG-4 клип, който да гледате веднага на компютъра си. Директна връзка с принтер за печат на снимки. Уеб камера посредством USB връзка. IEEE 1394. A/V изход. Модул дигитална фото камера: вариообектив 3х. 4.1/5.0 мегапиксела размер на снимката. Вградена светкавица. Пълни ръчни настройки. Вградена памет 16 мегабайта.



........ ........